Lyxiga Lussekatter

Vad passar inte bättre på första advent än julbakning med goda vänner. Glögg, lussekatter, pepparkakor med ädelost och kokoskakor. Natalie kände sig extra kreativ idag och byggde ihop pepparkakshuset. Visst är det fint? :) Det var första gången jag gjorde lussekatter och de blev supergoda. Tror att det var mandelmassan som gjorde de extra saftiga och fluffiga. Här kommer receptet. TIPS!! LYXIGA LUSSEBULLAR från  alltommmat.se 75g jäst 100g smör 4dl mjölk 1dl vispgrädde 1dl vit sirap 0,5dl strösocker 250g lätt kesella 1,5g saffran 200g mandelmassa 16-17dl vetemjöl 0,5tsk salt 1tsk vaniljsocker 1tsk kardemumma 1st ägg till pensling russin 1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. 2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk. Låt degen jäsa 35 minuter. 3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under bakduk ca 35 min. 4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Adventsfika - Lyxiga lussebullar

Lanvin - så sjukt överhypat

Ok, I confess. Jag var en av de många andra shoppingfreaksen som gladdes över den nya Lanvin-kollektionen på H&M. Igår försökte jag förgäves att komma in på hm.com för att köpa den gula klänningen med volanger. På eftermiddagen gav jag upp mina försök att komma in på onlineshoppen. På väg hem från jobbet idag slank jag in på H&M och då fanns det plagg kvar från kollektionen. Snacka om min besvikelse när jag fick se kläderna. Trasiga sömmar, dålig materialkvalité men framförallt såg klänningarna ut att inte vara färdigsydda. Jag fattar att man skär ner på materialkostnader och liknande för att kunna framställa designkläder till lägre kostnad men de ser för j-liga ut! Nej tackar vet jag HMs traditionella kläder. Inte världens bästa kvalitet alla gånger men fullt överkomligt pris. Så jag hängde tillbaka Lanvin på kroken och köpte denna härliga julkjol istället. [caption id="attachment_722" align="aligncenter" width="225" caption="Kjol H&M 349kr"][/caption]
H&M - Kjol - Lanvin - Röd veckad kjol

Tänderna är en del av kroppen - get it!

Surprice! Ännu en artikel om att tänderna påverkar hur resten av vår kropp mår. I DN livsstil kan man idag läsa att: Tänderna har vi inte bara att tugga med. Nej, tänder kan ses som ett slags människans morrhår, ett mycket känsligt sinnesorgan som förmedlar mängder av signaler till hjärnan. Att tappa tänder innebär att hjärnan berövas sinnesintryck, vilket på sikt kan leda till demens, tror forskarna. Trots att all forskning visar att hur våra tänder mår påverkar hur resten av vår kropp mår, fortsätter politikerna att envisas med att särskilja munnen från resten av kroppen. Sjukvård vs tandvård. Jag är tandläkare men även politiker. Jag förstår att min mun sitter på min kropp och så länge det är så ska samma kostnad gälla för när jag besöker en hjärtdoktor som en mundoktor. Change will come - som Rasmus brukar säga - men hoppas att det är soon enough!
DN - Tänder - tandläkare
1